Eksjö International Tattoo 28–30 juli 2022

Efter inställda tattooer 2018 och 2020 är vi nu äntligen redo att komma tillbaka och presentera planeringen inför tattoo 2022.

Eksjö International Tattoo är idag Sveriges enda internationella. Därmed är det också Sveriges största evenemang för militärmusik. Föreställningarna genomförs på Stora Torget, med kyrkan som en del av arenan och med den gamla stadens välkända trähusbebyggelse som närmaste granne. Eksjö är också en turiststad och under tattooveckan brukar det samlas älskare av militärmusik inte bara från Sverige utan också från våra grannländer. Eksjö är alltid väl värt ett besök, i all synnerhet under tattooveckan.

Tattooet kommer att genomföras 28–30 juli 2022, en ändrad tid i förhållande till vad som varit tradition tidigare år. Orsaken till detta är ändrade inryckningstider på Ing 2 och större antal värnpliktiga. Vi planerar fyra föreställningar, en varje kväll klockan 20.00 och en på lördag eftermiddag klockan 15.00.

Några av de band som planerades för 2020 är inplanerade också för 2022. Detta blir förmodligen ett av de allra bästa tattooerna avseende musiken. Vi har musikkårer från sex olika länder, inklusive Sverige, varav fyra yrkesmusikkårer. Musikalisk ledare inför tattoo 2022 är Robin Wahl.

Uppställningen för 2022

  • Hemvärnsmusikkårerna i Eksjö och Östergötland. De kommer att bilda en stor (80 personer) musikkår som kommer att inleda tattooet med en specialkomponerad inledningsfanfar. Därefter kommer man att genomföra ett kort program tillsammans med fanförare ur Ing2 och SWEDEC med respektive förbands fana.

 

  • Marinens ungdomsmusikkår. Eksjö International Tattoo har som tradition att alltid erbjuda plats för en ungdomsmusikkår. Marinens ungdomsmusikkår är förmodligen bäst i Sverige, och består av ungdomar från främst södra Sverige som samlas inför speciella konserter eller andra engagemang som till exempel tattoo.

 

  • The Southern Highlanders Pipes & Drums. Erfarna och skickliga säckpipemusiker från Storbritannien som besökte oss 2016 och har varit inplanerade för besök även vid de inställda evenemangen.

 

  • Lettiska arméns musikkår. Förra gången hade vi en lettisk ungdomsmusikkår, nu tar vi ett steg till och engagerar denna skickliga yrkesmusikkår.

 

  • Fanfarekorps nationale reserve. En halvprofessionell musikkår från Nederländerna av hög klass.

 

  • Heeresmusikkorps från Ulm. En av tyska försvarsmaktens musikkårer som ofta besöker tattooer runt om i Europa men som tidigare inte varit i Sverige

 

  • Olomouc Military Band. För första gången har vi en tjeckisk yrkesmusikkår i uppställningen.

 

Program

Förutom deltagande orkestrar planerar vi även för att engagera dansare och en soloartist. Något som förhoppningsvis kommer att höja upplevelsen ytterligare.

Efter inledningsnumret kommer varje musikkår att genomföra ett figurativt program om cirka 10 minuter vardera. Som avslutning kommer samtliga medverkande in till den pampiga finalen. Traditionellt framförs där ”Bred Dina Vida Vingar” med signaltrumpetare i kyrktornet, därefter sjungs nationalsången. Slutligen halas nationsflaggorna innan musikkårerna marscherar ut och föreställningen är till ända.

Biljetter

Biljetter finns att köpa på Nortic, Eksjö Tourist Center, Emilkraften i Mariannelund och Hotell Högland i Nässjö. Klicka här för att köpa biljetter direkt.

Gå tillbaka