Medverkande 2022


The Southern Highlanders Pipes & Drums

The Southern Highlanders Pipes & Drums är en internationell orkester. Medlemmarna rekryteras från olika orkestrar i England. Orkestern har fullständigt ceremoniella uniformer och spelar traditionella låtar som är bekanta över hela världen. 2016 ledde orkestern en parad genom London för att fira Drottning Elisabeths 90-årsdag. Under de senast åren har orkestern spelat vid tattooer, festivaler och historiska ceremonier i Tyskland, Schweiz, Spanien, Italien och Holland. Klicka här för att läsa mer om The Southern Highlanders Pipes & Drums.

 

Hemvärnets Musikkår Östergötland

Hemvärnets Musikkår Östergötland består av drygt 50 musikanter i åldrarna 18 till 69 år. Antalet repetitioner under ett år uppgår till ett 40-tal och utöver det 15-20 framträdanden. Musikkåren har som huvuduppgift att medverka vid statsceremoniell verksamhet, men de spelar inte bara marscher. I repertoaren finns även verk för symfonisk blåsorkester, sakrala stycken och musik som går under begreppet underhållningsmusik. Musikkåren spelar överallt där dess musik passar in. Traditionella spelningar som återkommer varje år är en välbesökt julkonsert på Flygvapenmuseum i Linköping samt vid vaktavlösningen på Stockholms Slott.

 

 

Fanfare Band of the National Reserve Corps

Ett av de fyra militära banden i Royal Netherlands Army. A Fanfare Band är ett typiskt holländskt band med instrumentering av ett brassband kompletterat med flugelhorns och saxofoner. FKNR består av mer än 50 musiker med en grundlig musikalisk utbildning. Förutom sitt jobb som militärmusiker har de också ett civilt jobb. Den 1 november 2022 firar FKNR sitt 35-årsjubileum. FKNR:s dirigent är kapten Alfred Willering.

FKNR grundades 1987 som en trumkår. Detta utvidgades senare till ett marchingband och omvandlades sedan till ett Fanfare Band. FKNR:s hemmabas ligger i Amersfoort, i centrala Nederländerna. Orkestern uppträder huvudsakligen under aktiviteter som utförs av National Reserve Corps, Royal Netherlands Army och det nederländska försvarsministeriet. Förutom att framföra traditionell militärmusik, som militära marscher och musik skriven för Fanfare Band, kan FKNR spela mer moderna poplåtarrangemang och samtida musik.

Från Fanfare Band kan FKNR delas upp i olika små ensembler som spelar under små militära ceremonier och speciella tillfällen. Mässingsensemblen uppträder till exempel vid minnesstunder och begravningar. FKNR-kombinationen framför populärmusik från alla typer av genrer och pjäser under officiella mottagningar och middagar. Dessutom har FKNR nyligen utökats med en mycket professionell trumgrupp.

 

Bundeswehr Army Band Ulm

Orkestern grundades 1956 och var ursprungligen baserad i Ellwangen/Jagst innan den flyttade till Ulm några år senare för att tilldelas 10 Armored Division som ’10 Army Band’. År 2013 placerades bandet under ledning av Joint Support and Enabling Service och fick sitt nuvarande namn: Army Band Ulm.

Bundeswehr Army Band Ulm är en professionell 50 personer-stark symfonisk vindorkester, som uppträder mestadels i södra Tyskland, men också över hela landet och i andra länder vid mer än 130 civila och militära evenemang per år. Bandets stora repertoar innehåller klassiska stycken, populära samtida låtar och förstklassiga solister, med särskilt fokus på traditionell marschmusik och tolkning av originalvindorkesterlitteratur.

Förutom den stora symfoniska blåsorkestern spelar bandmedlemmarna även i olika kammarmusikensembler och andra traditionella line-ups. Höjdpunkterna i orkesterns historia inkluderar många CD-produktioner och TV-framträdanden samt ett antal gemensamma projekt med ett antal andra nationella och internationella militära band. Army Band Ulm har rest runt i världen och uppträtt i militära musikshower runt om i världen och på nästan alla kontinenter.

 

The Olomouc Military Band

Olomouc Military Band spårar sitt arv från det österrikiska imperiets era. Efter första världskriget fattade Tjeckoslovakiens försvarsministerium ett beslut om att inrätta totalt 43 militära band. Senare, 1945, var Band of 4th Infantry Regiment beläget i Olomouc.

För närvarande är Olomouc Military Band känt som en representativ mässingsorkester bestående av 46 musiker och två dirigenter. Alla medlemmar måste ha tagit examen från Military Music Academy, eller statliga musikakademier. Följaktligen återspeglas deras pedagogiska bakgrund och professionalism i den konstnärliga kvaliteten på hela orkestern och deras behärskning av olika musikgenrer. Bandet uppträder i hela Tjeckien. Det har ett nära samarbete med den tjeckiska radion, Militärmusikakademin, Mähriska filharmoniska orkestern och deltar i många välkända musikfestivaler utomlands. Bandet visar en stor mångsidighet och kan uppträda i alla musikaliska miljöer.

 

Lettiska försvarsmaktens arméorkester

National Armed Forces Army Orchestra grundades 1991 och utför centrala militära orkesterfunktioner i Lettland. Orkestern deltar i cirka 300 evenemang årligen.

Lettlands nationella väpnade arméorkeste har sedan starten genomgått stora förändringar, både som militärmusikkår och som konsertorkester. Från att uppträda i små skolkonserter, till att numera delta i såväl nationella som internationella stora multimediaprojekt som involverar körer, solister, DJ: s, dansare och icke-traditionella musik- och instrumentartister. Under dessa år, som aktiv medlem av europeiska militära orkestrar, har de både bjudit in och varit inbjudna utomlands.

Idag är det lettiska kulturella och militära livet inte tänkbart utan lettiska nationella väpnade styrkors arméorkester.

 

Hemvärnets Musikkår Eksjö

Hemvärnets Musikkår Eksjö bildades 1971. Musikerna är kvinnor och män i åldrarna 18 till 75 år. Genom samarbete med Eksjö kommun, finns det många unga musiker som i framtiden kan bli hemvärnsmusiker.

Musikkårens främsta uppgift är att utföra ceremonimusik för förbanden i Eksjö garnison. Eksjö hemvärnsmusikkår är en av Sveriges mest aktiva kårer och genomför årligen flera konserter i Eksjö och omgivande orter. De är också ett stående inslag på Eksjö International Tattoo.

Varje lördag från midsommar till augusti genomför musikkåren ”Vaktparad i Eksjö”. Detta inslag har pågått i över 25 år och har blivit en mycket viktig del av Eksjös kulturarv.

Matilda Ambré

Matilda Ambré är född och uppvuxen i Jönköping och har ett livslångt intresse för musik, sång och teater. Efter studier vid Balettakademien i Göteborg handplockades hon av Björn och Benny och fick sin drömroll, som inhoppare till huvudrollen, när Kristina från Duvemåla sattes upp på Svenska Teatern i Helsingfors. Totalt gjorde hon 200 föreställningar med ensemblen, hela 30 gånger i rollen som Kristina. Sedan 2017 är Matilda tillbaka i Jönköping, där hon medverkat i flera av Smålands Musik & Teaters produktioner, bland annat i musikalen Spelman på taket och En riktig jul med artisten Uno Svenningson och Jönköpings sinfonietta. Hon har även uppdrag som producent.

Matilda är årets sångsolist – och upplever samtidigt Eksjö International Tattoo för första gången.

Tjeckiska försvarsmaktens hedersvakt

Årets inslag av vapenexercis kommer ifrån Tjeckien och representeras Tjeckiska försvarsmaktens hedersvakt, ”Honor Guard of the Czech Armed Forces”, stationerade i huvudstaden Prag där den tillhör ”Prague Garrison Command”. Honnörsvakten består av soldater som genomför vapenexercis av högsta internationella klass. Soldaterna har vid flertalet tillfällen tjänstgjort i olika missionsområden världen över. I Tjeckien genomför enheten ofta protokollära ceremonier, statsceremonier, vilka är en stor del av enhetens cirka 500 årliga uppträdanden.