Matilda Ambré årets sångsolist

Sedan 2012 har Eksjö International Tattoo, förutom orkestrar från olika delar av världen, också haft en sångsolist. Matilda Ambré är därmed den fjärde solisten som får sjunga tillsammans med internationell orkester bestående av flera hundra musiker.

– Det är en ynnest att få vara en del av detta, säger Matilda, och erkänner att hon faktiskt inte riktigt visste vad Eksjö International Tattoo var när hon fick frågan att medverka.

– Däremot var många av mina kollegor på Spira medvetna om arrangemangets storhet. Jag ser fram emot att få uppleva Eksjö International Tattoo – och att få spendera fyra dagar i fina Eksjö! Här finns mysiga fik och vackra miljöer. Inramningen av arenan på torget är maffig. Det blir både pampigt och mäktigt att framföra finallåten med 350 musiker på scenen. Det är definitivt den största orkester jag någonsin sjungit med, säger Matilda.

– Det känns spännande att sjunga till enbart blås och slagverk, och fantastiskt att få musicera med musiker från olika delar av Europa. Det är speciellt att få vara en del av det här arrangemanget just i år, under de här omständigheterna och i den tid som nu råder. Länderna i Europa är mer enade en någonsin.

Matilda har sjungit, dansat och spelat teater i hela sitt liv. Hon utbildades vid Balettakademien i Göteborg och handplockades direkt efter utbildningen av Björn och Benny. Då till drömrollen som Kristina i Kristina från Duvemåla. På den första utländska uppsättningen av musikalen blev Matilda inhoppare för huvudrollsinnehavaren. Hon gjorde 200 föreställningar med ensemblen, varav 30 i rollen som Kristina.

I programtablån för Eksjö International Tattoo får hon återigen sjunga Björn och Bennys musik – och ytterligare två låtar med svenskt ursprung.

Köp biljetter till föreställningarna

Läs mer om övriga medverkande

Gå tillbaka