Hög kvalitet, stor variation och humoristiska inslag ledde till succé för Eksjö International Tattoo 2016!

Eksjö International Tattoo är över för den här gången. 2016 års upplaga går till historien som en storslagen musikalisk upplevelse. Årets föreställning präglades av hög kvalitet, stor variation och mycket humor.

Den ideellt arbetande tattooföreningen har gjort det igen – skapat en alldeles, alldeles underbar upplevelse i Eksjö som lockat publik från hela Sverige samt länder runt omkring oss.

– Publikens respons har varit överväldigande och många har uttryckt att det varit det bästa tattoo man sett i Eksjö, säger Thomas Samuelsson, projektledare för Eksjö International Tattoo.

– Det syns inte minst på vår facebooksida, där vi fått mängder av fantastiska kommentarer säger Lotta Alnemo, informationsansvarig för Eksjö International Tattoo.

Höga förväntningar infriades

Trots att publiken hade höga förväntningar var det nog en och annan på läktaren som nöp sig i armen när Englands stolthet och den främsta av brittiska marinens musikkårer, The Band of Her Majesty´s Royal Marines Portsmouth, tågade in på Stora torget med obeskrivlig precision. De framförde ett för musikkåren klassiskt program och som inte utelämnade trumslagarnas skickliga drillkoreografi. Att på plats få uppleva en musikkår bestående av väldigt duktiga musiker och som i alla lägen hade en komplett balans, är något många bara drömmer om.

– Det här har vi väntat på länge. Bättre än så här blir det inte, fastslog konferencier Thore Bäckman i sin presentation.

Nästan lika storslaget blev det när säckpipeblåsarna Southern Highlanders Pipes & Drums i sina skotska folkdräkter tillsammans med den skotska dansgruppen The Southern Highlanders Highland Dancers gjorde entré i kärnan av den småländska trästaden. För många är säckpipan ett måste på ett riktigt tattoo.

Viktigt syfte är att uppmuntra unga musiker

Föreningen vill uppmuntra unga musiker och hade den här gången bjudit in duktiga Engelholm Marching Band och den skickliga ungdomsorkestern Auseklitis från Lettland som båda imponerar på arenan. Auseklitis höll även en bejublad konsert i en fullsatt Eksjö kyrka där de drog ner applåder som aldrig tycktes ta slut.

Humor och stor variation

Den som förväntade sig att föreställningen enbart skulle handla om taktfasta marscher och korrekta, raka led kunde inte ha mer fel. Eksjö International Tattoo 2016 omfattade även dans, körsång och en bred repertoar där musikkårerna bjöd på trallvänlig populärmusik, gamla örhängen och en stor portion lekfullhet. Søværnets Tamburkops och ungerska Garrison Band of Hódmezvásárhely med sina fyra dansare hade vävt in inslag som fick publiken att skratta högt.

Uppfinningsrika figurationer och otippad dramaturgi faller publiken i smaken. John Bauer Brass från Smålands Musik och Teater bjöd på fyra inhopp mellan musikkårerna med varierade inslag – allt från en ironisk men kärvänlig blinkning till Försvarsmakten till ett stycke ur vackra Bachs violinkonsert framförd i A-moll. Trots att bandet bara består av fem personer, lyckades de fylla ut hela den stora arenan. Även årets största nyhet, Jönköpings kammarkör under ledning av Ove Gotting, tillförde ytterligare en dimension till repertoaren med stämningsfulla stycken av bland annat Taube och Peterson Berger.

Final som ger gåshud

Försvarsmaktsmusiken representerades i år av Hemvärnets Musikkår Eksjö, Fanvakt ur Ing2 samt Hemvärnets Musikkår Södertörn som tågade in sist spelandes Kustflottans marsch. Efter sitt framträdande intog musikerna från Södertörn den centrala positionen framför dirigenten under finalen.

Totalt medverkar 400 musiker och när alla förenas i finalnumret Highland Cathedral under ledning av Torgny Hanson tar de fullkomligt andan ur publiken. Likaså när Jönköpings kammarkör, ackompanjerade av samtliga musiker medan de framförde två mäktiga operakörer av Verdi fuktades en och annan kind på läktaren. Det mest klassiska i Eksjö International Tattoo är när alla medverkande tillsammans spelar ”Bred dina vida vingar”. Denna gång blåstes solotrumpetstämman av Joakim Müller från Hemvärnets Musikkår Södertörn på jakthorn från kyrktornet i ett arrangemang av Petra Mellbrand.

Bra biljettförsäljning

Dessutom har biljettförsäljningen gått över förväntan. Trots att regnet både hängde i luften och stundtals vräkte ner under helgen var det bra tryck på försäljningen av kvarvarande biljetter. Eksjö turistbyrå var öppen till kl. 20 på lördagskvällen och sålde biljetter in i det sista.

Gå tillbaka